RESURSE NCP@UEFISCDI

Impact in Horizon Europe proposals (Section 2)

Programul-cadru Orizont Europa a adus noutăți în ceea ce privește impactul proiectelor de cercetare-inovare. La nivel general, impactul derivă din orientările strategice ale politicii Uniunii Europene. Acestea sunt translatate în programele de lucru (work programmes), în Destinații și Topici.

O primă noutate este introducerea obligatorie a căilor către impact (pathways to impact) și a nouă astfel de căi (Key Impact Pathways-KIPs), la nivel științific, social și economic/tehnologic. Aceste nouă căi către impact sunt o cerință legală în programul Orizont Europa, prin urmare fiecare propunere de proiect de cercetare-inovare trebuie să le menționeze.

O altă noutate este introducerea în aplicația de proiect a unui sumar de impact (impact canvas).

Un aspect care trebuie avut în vedere este că propunere de proiect de cercetare-inovare trebuie să contribuie atât la impactul menționat în Topic (expected outcomes), cât și la impactul indicat în Destinația în care se află Topicul (expected impacts).

Materialul - suport elaborat de Unitatea NCP@UEFISCDI tratează toate aceste chestiuni. Este un document care își propune să fie de ajutor în elaborarea Secțiunii 2-Impact în propunerile de proiecte, prin integrarea tuturor informațiilor, cerințelor și recomandărilor Comisie Europene pe această temă.

În plus, acest material aduce exemple („cum să completez”), sugestii practice, tips&hints din experiența noastră de evaluatori în multe programe-cadru, inclusiv Orizont Europa. La finalul materialului sunt oferite exemple concrete de comentarii ale evaluatorilor asupra Secțiunii 2-Impact în Orizont Europa.

Accesare resursă